chłodziarki

Chłodnictwo a własne wypieki

Większość z nas uwielbia słodycze. Producenci prześcigają się w nowych smakach, dodatkach i kształtach. Powstają nowe cukiernie, wymyślne smaki lodów i deserów. W każdej galerii handlowej możemy zjeść coś słodkiego. Długie alejki ze słodyczami w marketach, są rajem dla maniaków cukru.

Chłodziarki – bezpieczne przechowywanie ciast z kremem i galaretką

chłodziarkiJednak najlepsze są własne wypieki. Ileż to radości daje nam własnoręcznie upieczone ciasto. Możemy dodać do niego co chcemy. Ciasta, które jemy na mieście zazwyczaj nie maja tej pierwszej świeżości. W domu galaretka nie zdąży się nawet dobrze ściągnąć, a już każdy zajada swój kawałek ciasta. Na imprezy okolicznościowe robimy mnóstwo deserów. Ciastka, pączki czy galaretki. Wiadomo, że nie mogą one stać zbyt długo, szczególnie jeśli zawierają jakieś kremy. Wtedy nadchodzi czas na rozmyślanie. Oczywiście niektórych ciast nie da się uratować. Większość z nich możemy jednak zamrozić. Taka zamrażarka przeszklona może być domem dla naszego ciasta jakieś 3 miesiące. Wiadomo, że rozmrożone ciasto sprzed roku raczej nie będzie najlepszym dodatkiem do kawy. Szafa chłodnicza jeśli taką posiadamy, może nam przedłużyć żywotność wypieków o kilka dni. Tak też przechowywane są ciasta w cukierniach. Lada i witryna chłodnicza w takich miejscach chroni pączki, drożdżówki i eklery przed zgubnymi skutkami wysokich temperatur.

 

Jednak nie każde ciasto będzie dobre po rozmrożeniu. Nie polecam robić tego z karpatką. Po rozmrożeniu smakowała dość specyficznie. Za to doskonale będą smakować po rozmrożeniu pączki i różnego rodzaju babki.

Więcej o urządzeniach chłodniczych na stronie http://cb-chlodnictwo.pl